Zondag 4 juli 2010 New York - Central Park - Independence Day vuurwerk

Vanmorgen lekker uitgeslapen en om 10 uur bij de buren van het hotel een ontbijtje gehaald. Lekkere sandwiches, muffin, large coffee en thee. Prima start. En dan in de warmte op naar Central Park. Eerst bij Grand Central Station een metrocard gehaald, waarmee je 7 dagen lang onbeperkt mag reizen in bus en metro. Wel zo handig in deze stad en goedkoper dan steeds een aparte rit te betalen.

Met de metro naar 59th street gereden en dan aan de zuidoost-kant Central Park binnengelopen. Sonja heeft wel last van de warmte dus we doen rustig aan en gaan lekker op het gras zitten kijken naar de mensen die hier frisbee-en, football gooien en dergelijke. Prima vermaakt zo.

Central Park

Dan gaan we een geocache opzoeken bij de caroussel die in Central Park staat. Na wat puzzeltjes oplossen komen we al snel op de juiste locatie en laten in de cache de travelbug achter die we in IJsland hebben gevonden. De travelbug heeft als doel naar Tokio te komen en weer terug en na emailcontact met de eigenaar bleek dat die het leuker vond als vanuit IJsland de travelbug naar New York ging dan naar Europa. Dus we hebben hem hier in Central Park achtergelaten.

We besluiten richting de noord-oost kant van het park te lopen, waar een mooie tuin is en waar in de buurt vanmiddag om 14:00 uur een optreden van een muziekgroep is, maar het is zo warm dat we even het park uit gaan voor een broodje bij de Subway met een mega lekkere muffin van de buurman daar en dan weer terug in Central Park gewoon weer lekker op het gras gaan zitten.Central Park on Sunday

Met de bus vervolgens naar het hotel terug waar we lekker op de kamer wat afkoelen in de airco. Beetje TV kijken, slapen, email lezen en de website bijwerken.

Om 18:30 uur vertrekken we voor het vuurwerk dat om 21:20 zal beginnen bij de rivier de Hudson. We halen nog even een broodje om de hoek en pakken de bus 42 naar de rivier. We zijn helemaal niets te vroeg want de bus rijdt niet verder dan 10th ave en verder moeten we lopen en er is al een behoorlijke massa mensen op weg.

Het is nog steeds drukkend warm, dus als we aankomen worden we door de NYPD (de politie) gewezen om ergens in een vak plaats te nemen op de grond. We zitten op de wame straat van 19:00 uur totdat er een paar straaljagers over komen, wat helikopters heen en weer vliegen en de brandweer een show laat zien op de rivier met blusboten. Met andere woorden, we worden een beetje bezig gehouden tot dat het zo ver is. Om 21:20 uur begint het vuurwerk en dat is het echt wel waard geweest om op te zitten wachten! Gaaf! Grote knallen, duidelijk patriottische kleuren maar die zijn voor Nederlanders hetzelfde dus dat maakt hier niet uit. Het publiek schreeuwt lekker mee dus het is leuk om mee te maken.

vuurwerk vuurwerk breed

Na afloop gaat die hele massa natuurlijk proberen met de metro weg te komen, maar we besluiten daar maar van af te zien en terug te lopen, samen met de duizenden mensen. Onderweg nog een mooi verlicht Empire State Building gefotografeerd vanaf Bryant Park.