Onze laatste locatie in Namibië (aan de Zambezi rivier) had een prachtige verrassing in petto voor ons. We zitten nl. vlakbij een grote kolonie Carmine Bee-eaters en laten we er nu ook nog zijn in het juiste seizoen. Schitterende vogeltjes die we van zeer nabij hebben kunnen aanschouwen.

20 oktober 2023 Naar de Zambezi rivier

Als we Nkasa Rupara N.P. verlaten, verruilen we het mulle zand weer voor asfalt. Dat rijdt wel zo prettig, weinig verkeer op de weg en we hoeven ook niet echt veel kilometers te maken vandaag.

Vlak voor Katina Mulilo staat er op een kruising weer politie op de weg. Ja het is vrijdag, het zal toch niet weer he. We stoppen keurig voor de stopstreep niet over de middenlijn en lachen vriendelijk naar de beambte. We krijgen de vraag hoe het met ons gaat, wat we van de weg vinden. En hij zegt dat het is om 'crime' te voorkomen/bestrijden. En dan nog een fijne dag en veilige reis. Kijk zo kan het dus ook. Pfff.

In Katina Mulilo gooien we de tank weer vol want waarschijnlijk komen we nergens meer een tankstation tegen totdat we de auto moeten inleveren. Omdat we de laatste dag niet zo heel veel tijd hebben om de auto 'leeg' te maken, gooien we de rijstzakken ook maar leeg. Gelukkig hebben we nog een tweetal schone plastic zakken waar we de 5 kilo rijst in verdelen. Even kijken of we dat onderweg weg kunnen geven. Dan zien we een vrouw alleen langs de weg lopen. We stoppen en spreken haar aan of ze interesse heeft in rijst. Ze kijkt heel verbaasd en als we zeggen dat ze het mag hebben is ze erg blij. Wij ook, wij zijn er van af en we hebben iemand blij kunnen maken. 

Het is nog een klein stukje en dan komen we aan bij de 'entree' van Zambezi Mubala Camp. Hier kunnen we de auto parkeren en onze spullen uitladen. We gaan met een bootje naar onze lodge toe.

De boot is al gebeld en een kwartiertje later is hij er al. Alle spullen aan boord en we gaan. Aan de overkant van de rivier de Zambezi ligt een paar Krokodillen op het zand.

20231020-_DSC7175

Als we te dichtbij komen schiet het beest direct het water in.  

20231020-_DSC7162

Aan de andere kant van het water staat een grote zwarte vogel, het is de African Openbill (Afrikaanse Gaper). Dit is een grote waadvogel en familie van de ooievaars. Hij komt alleen voor ten zuiden van de Sahara. Verder heeft hij een hele grote snavel die in het midden een beetje open staat 

20231020-_DSC7165

Ook zien we nog een aantal andere vogels maar dan wordt er vol gas gegeven en varen we naar de lodge. Het gebruikelijke welkom met wat te drinken en de overhandiging van de sleutel. Het is een prachtige lodge met een groot restaurant/bar gedeelte wat uitkijkt over de rivier. 

We hebben een prachtige cabin met uitzicht op de rivier. Heerlijk ruim en goede airco. Lekkere stoelen binnen waar vanuit je zo over de rivier kijkt. In een soort van keuken gedeelte een koelkast en een tafel met garderobe en ook nog een enorme badkamer met mega douche. Dit is echt heerlijk zo de laatste dagen van de vakantie.

20231020_123257

Aan de overkant van de rivier ligt Zambia en het SMS-bericht 'Welkom in Zambia' is al binnen.

We relaxen wat en komen gewoon een beetje bij. In de kamer ligt een boek 'Chariots of Fire' wat helemaal gewijd is aan de Carmine Bee-Eaters. Er blijkt hier vlakbij een kolonie te zitten. 

We lopen naar de receptie om te vragen of je deze kolonie ook kan bezoeken. Ja hoor, daar ga je heen met de Birding Boat Tour. Die gaan we morgenochtend doen dus dat is mooi. Sonja gaat nog even een rondje buiten lopen met de camera op zoek naar leuke/mooie vogeltjes en komt deze tegen, helaas nog niet kunnen achterhalen hoe deze prachtige vogel heet.

20231020-_DSC7198

En zo komt ze Mazula tegen, één van de gidsen hier. Hij vraagt of ik het kan vinden en we raken aan de praat. Het blijkt dat het mogelijk is om de kolonie Bee-Eaters te bezoeken. Nu gaan wij de tour morgenochtend doen maar we kunnen ook halverwege de middagtour van straks instappen. Want aan het einde van de tour gaat hij naar de kolonie en vaart dan toch langs de lodge. Oh, dat is een goede optie waar we graag gebruik van maken. Even regelen bij de receptie dat we een halve tour gaan doen vanmiddag. 

Om vijf uur moeten we klaar staan. Aan boord zitten al zes Duitsers die eigenlijk wat verveeld en ongezellig om zich heen kijken. Maakt ons niet uit, als we maar bij de kolonie komen.

20231020_170729

Na een stukje varen meren we aan en lopen we in 5 minuten naar de kolonie. Een prachtig gezicht al die rode vogels op het zand.

20231020-_DSC7227

Ze maken nesten in de grond door met de snavel een gat te maken en met de poten verder te graven. Het is nu de tijd van paren/nest maken/eieren leggen. We zitten dan ook exact in het juiste seizoen. Ze zijn hier namelijk alleen van augustus t/m december. Daarna is er geen Carmine Bee-Eater meer te vinden. 

Het vogeltje is zo groot als een Nederlandse Spreeuw alleen met een langere staart. De bovenkant van zijn kop is aqua met daaronder een zwarte oogstreep, zijn kin is roze, de rugveren roestrood en de buik oranje, de billen weer aqua en de staart weer rood.

20231020-_DSC7231

Kortom een heel kleurige vogel. Als hij vliegt dan staan zijn staartveren uit in een driehoek met in het midden nog een lange staartveer. 

20231020-_DSC7313

Het is prachtig met het laag staande zonnetje en we fotograferen erop los. Hier kunnen we wel uren blijven. Alleen helaas de Duitsers zijn na 5 minuten al weer uitgekeken en willen terug naar de boot. Voor de gintonic of bier op de Sundowner boot. Rare mensen.  Maar wij leven ons uit en rekken de tijd zo lang mogelijk. 

We weten gelukkig dat we hier morgen nog een keer terugkomen en met lichte tegenzin lopen we weer terug naar de boot.

Op de oever loopt een prachtige vogel, de Wattled Lapwing (Lelkieviet).

20231020-_DSC7396

Dan zien we een Kingfisher, een mooie zwart-witte. Deze is een stuk groter dan de IJsvogels zoals wij die kennen. Het is de Pied Kingfisher (Bonte IJsvogel). Hij zit op een mooie boomstam en er komt ook nog een tweede bij zitten.

20231020-_DSC7464

Ze vliegen af en aan dus dat is een mooi gezicht.

20231020-_DSC7469

Totdat er één terug komt met een enorme vis in zijn bek. Deze wordt vakkundig doodgeslagen op het hout voordat hij wordt verorberd.

20231020-_DSC7471

We zien nog een aantal andere vogels en dan zijn we weer terug op de lodge. Nou dit was wel heel bijzonder. 

20231021_062156

Lekker douchen en daarna genieten van een heerlijk diner. We hebben, naast de soep en salade, de keuze uit verschillende hoofdgerechten en nog keuze voor nagerecht en het smaakt allemaal heerlijk. Wat is het toch genieten hier.

20231020-_DSC7483


21 oktober 2023 Boottocht over de Zambezi

Om zeven uur stappen we op de boot voor de Birding Boottour. We hebben afgesproken dat we na de tour nog kunnen ontbijten dus dat is erg prettig. We zijn de enigen die meegaan op de tour dus dat is mooi. Als eerste racen we over het water naar de Carmine Bee-Eater kolonie. De gids weet wat we willen dus dat is fijn. We lopen erheen en met een 'leef-je-uit' laat hij ons bij de vogeltjes. We zijn nu op een plek 150 meter verderop. Dit is een nog groter veld dan waar we gisterenmiddag waren. Het zonnetje staat echter al wat hoger dus het licht is een stuk minder mooi. 

20231021-_DSC7725

De vogeltjes zijn soms druk bezig met het graven van hun hol maar de meeste tijd zitten ze wat om zich heen te kijken.

20231021-_DSC7633

Wat wel opvalt is dat als ze gaan zitten dat ze dan allemaal dezelfde kant op gaan zitten.

20231021-_DSC7713

We fotograferen alles wat los en vast zit. Gravende, vechtende, vliegende, liefhebbende, uit het holletje komende Carmine Bee-Eaters. Heerlijk! Daar zitten vast mooie plaatjes tussen. 

20231021-_DSC7705

Als we weglopen dan blijkt dat de bomen rondom de plek ook helemaal vol zitten met de Carmine Bee-Eaters.

20231021-_DSC7807

We lopen terug naar de boot en varen langs de oevers van de Zambezi rivier en zien diverse soorten vogels. Ook een aantal Nijlpaarden maar deze zijn erg schuchter.

20231021-_DSC7875

Af en toe een paar ogen en neusgaten boven water om dan snel weer onder te duiken.

20231021-_DSC7905

Op een tak zitten twee soorten Aalscholvers. De African Darter (Afrikaanse Slangenhalsvogel) en de iets kleinere White-breasted Comorant (Witborstaalscholver).

20231021-_DSC7822

Verderop op een strandje zit een kolonie African Skimmers (Afrikaanse Schaarbek). Dit is een vogel uit de familie van de meeuwen. Deze vogels zijn eigenlijk een beetje uit verhouding. Het lijkt of hun poten erg ver naar voren staan onder hun lijf. 

Er is nog meer opvallend aan deze vogels, de onderkant van hun lange feloranje snavel is langer dan de bovenkant. Dit is handig bij het zoeken naar voedsel. Ze vliegen heel laag over het water met de bek open om vissen en schaaldiertjes uit het water te vissen. Raakt de prooi de snavel, dan klapt deze onmiddellijk dicht. 

20231021-_DSC7866

Ondanks dat de vogel op de Rode Lijst staat, komt hij nog voor in een groot gebied in Zuidelijk Afrika. Hier is al voor het nageslacht gezorgd want in het zand ontdekken we ook een jong. 

20231021-_DSC7868

Aan de overkant van de rivier staat een grote groep African Openbill (Afrikaanse Gaper). Samen met een hele grote soort eenden.

20231021-_DSC7894

Dan varen we langs een mooie Purple Heron (Purperreiger) met grote passen waadt hij door het lage water op zoek naar een lekker visje. 

20231021-_DSC7929

Maar als we te dichtbij komen vliegt hij met grazieuze vleugelslagen weg.

20231021-_DSC7941

Het valt op dat er hier best veel African Fish Eagle (Afrikaanse Zeearend) zitten. Het zijn prachtige vogels met een spanwijdte van 165 cm echt gigantisch. 

20231021-_DSC7956

20231021-_DSC7959

Om 09:45 uur zijn we terug bij de lodge waar we nog uitgebreid kunnen ontbijten. Zo wij hebben er alweer een halve dag opzitten. In onze cabin stellen we onze foto's veilig op de laptop en losse harde schijf. De rest van de dag doen we niet veel. We koelen af in het zwembad. Herpakken onze bagagetassen alvast voor de terugvlucht over twee dagen. Want daar hebben we dan niet veel tijd voor. 

Sonja loopt nog een rondje over lodge op zoek naar mooie vogeltjes en spot nog een aantal Sunbirds (Honingzuigers). Het zijn prachtige vogeltjes met een metallic verenkleed. Als ze even verdraaien dan worden de groene veertjes zomaar blauw.

20231021-_DSC8013

Er staat een sproeier op het gras en de vogeltjes nemen dan ook een douche. Even onder de druppels en daarna lekker poetsen.

20231021-_DSC8045

Deze was weer anders van kleur met zijn felgele buik.

20231021-_DSC8057

En er zat ook nog een rode. 

20231021-_DSC8061

Tegen de avond zitten de Groene Bee-Eaters in het zand en nemen een zandbad. Lekker met je buik door het zand woelen en je vleugels uitspreidden over het zand. Allemaal om de insecten weg te jagen die op je zitten. Een grappig gezicht.

20231021-_DSC8124

Om na het zandbad in de boom je vleugels wijdt uit te slaan en van het laatste zonnetje te genieten.

20231021-_DSC8182

's Avonds weer een heerlijk diner.

20231021-_DSC8201