24 mei 2023 Kongsfjord, via Ny London naar Magdalenefjord

We zijn vannacht in dit prachtige Kongsfjord blijven liggen. Met om ons heen 3 uitlopers van gletsjers. Helaas is de bewolking niet weggetrokken vannacht dus geen zonnetje op de gletsjer.

_DSC9097-bewerkt 

 

_DSC2083Na het ontbijt varen we om het eiland Blomstrandhalvoya heen naar de andere kant. We varen langs Ny Alesund, een voormalig mijndorp maar nu een onderzoekstation. Hier vandaan vertrokken vele expedities naar de Noordpool.

 

Aan de andere kant van Blomstrand Island gooien we het anker uit.

 

We liggen nog steeds in het Kongsfjord maar nu voor de Conwaygletsjer. Deze gletsjer is behoorlijk aan het afkalven en er liggen dan ook veel ijsbergen in het water. We gaan hier de zodiaks in om rond te varen tussen de ijsschotsen.

 

We zeggen wel ijsbergen maar het is pas een ijsberg als het ijs meer dan vijf meter boven het water uitsteekt en een totale oppervlakte heeft van 1.640 m2. De ijsbrokken die we zien zijn gigantisch maar mogen we officieel dus geen ijsberg noemen. Dit zijn 'Growlers' deze zijn tot een meter boven water te zien en 65 m2 groot.

 

_DSC9114   _DSC9133

 

_DSC2153  

 

De stukken ijs die weer iets groter zijn, met een hoogte van één tot vijf meter met een gemiddelde oppervlakte van 600 m2 noemen we 'Bergy Bit'. Maakt allemaal niet zoveel uit het is een prachtig gezicht. De ijsstukken liggen in alle soorten en maten en kleuren in het water.

 

_DSC9165   _DSC2184-bewerkt

 

_DSC9190

 

_DSC2228   _DSC9193

 

Het is echt schitterend. Als we even stil liggen en de motor uit is, hoor je het ijs knisperen echt heel bijzonder. En continu zicht op de twee gletsjers hier in het Kongsfjord.

 

_DSC2205

 

_DSC9255   _DSC9257

 

_DSC9264

 

Er zijn ook platte ijsschotsen dit zijn losgebroken stukken van het pakijs en is dus bevroren zeewater (zout). Dit is in de winter ontstaan en smelt nu weer langzaam weg.

 

_DSC9150 

 

Weer terug naar de boot waar de andere helft in de zodiaks stapt. We proberen nog een paar Noordse Stormvogels te fotograferen. Deze vogels komen alleen aan land om te broeden en brengen dus hun hele leven door op zee.

 

_DSC9546-54

 

_DSC2330

 

_DSC9339

 

Na de lunch zijn we weer een klein stukje verderop gevaren tegenover Ny Alesund varen we een kleine baai in. Dit is Ny Londen. Hier heeft iemand in 1909 een fabriek opgezet omdat er hier marmer in de grond zit. Het was de bedoeling dat de fabriek verkocht zou worden aan iemand die de marmer wilde opgraven. Er zijn echter alleen testopgravingen geweest in de mijn. De marmer was helaas van een slechte kwaliteit en de mijn is dus nooit verkocht. 

 

_DSC2364   _DSC9354

 

_DSC9358   _DSC9360

 

_DSC2442-bewerkt   _DSC2485

 

_DSC2514  

 

Weer terug op de boot is er plots veel actie aan boord. De zeilen worden gehezen.

 

_DSC2555    _DSC2528 

 

We hebben een ruime wind dus eerst gaan de zeilen aan de Fokkenmast (de voorste mast) uit. Dit zijn 4 dwars getuigde zeilen die allen een eigen naam hebben. Van boven naar beneden de Bram,  Boven- en Ondermare en onderop de Fok (dit zijn de dwars zeilen aan de voorste mast).

 

_DSC9417

 

Aan de Fokkenmast worden aan de voorkant nog een drietal zeilen gehezen deze zijn verbonden met de Kluiverboom (dit is de houten balk die voor het schip uit steekt. De zeilen heten van boven naar onderen; de Vlieger, Buitenkluiver en Binnenkluiver.

 

De motor gaat uit en het is direct heerlijk rustig. Daarna worden zo'n beetje alle zeilen gehezen.

 

Aan de tweede mast (de Grootmast) worden het Grootstagzeil (wat naar voren hangt) en het Grootzeil (deze hangt naar achteren) gehezen.

 

_DSC2586

 

Aan de Bazaanmast (achterste mast) wordt de Bazaan nog gehezen deze loopt over het gehele achterdek.

 

Het is echt een pracht gezicht. Martin probeert het geheel met zijn groothoeklens op de foto te krijgen maar dat lukt niet. En we kunnen niet even afstappen om van een afstand een foto te maken helaas. Maar aan boord ziet het er ook al fantastisch uit.

 

_DSC9410   _DSC2678

 

We gaan zeilend het Kongsfjord uit richting het westen. Het zonnetje komt er ook een beetje bij. Van de bemanning horen we dat we echt mazzel hebben vandaag, het gebeurd hoogst zelden dat er zo vol zeil gezeild kan worden en zeker niet rond Spitsbergen.

 

Als we het fjord uit zijn, varen we verder naar het Noorden. We varen nu voorbij Sju Isfjella, wat Noors is voor 'De zeven ijsbergen'. Dit is de naam van de kust die zich uitstrekt tussen Krossfjoden en Hamburgbukta. De zeven gletsjers, waar het naar verwijst hebben van zuid naar noord genummerde namen. Førstebreen (1e gletsjer), Andrebreen (2e gletsjer). Tredjebreen (3e), Fjerdebreen, Femtebreen, Sjettebreen en Syvendebreen.

 

_DSC2749 

 

We hebben tot een uur of tien gezeild. Waarna de zeilen worden gestreken waarschijnlijk omdat we nu nog wakker zijn dan gaat het opruimen van de zeilen een stuk sneller. Want ook op een zeilboot geldt, vele handen maken licht werk.

 

We varen verder op de motor naar het Noorden en ankeren om 00:15 uur in het Magdalena fjord. Martin gaat nog even kijken aan het dek en Andreas de gids spot nog een zeehond. Martin ziet de zeehond nog net onderduiken en deze komt niet meer boven water.

 

_DSC2760-Pano  

 

Het is helaas ook nu nog zwaar bewolkt ook als we 's nachts wakker worden en nog snel even door de patrijspoort kijken. Het blijft grauw en grijs.

 

20230524 Route 

 

 

 

{flike}

 

 

 

 

 

 

{flike}